سرطان پانکراس و داروهای دیابت

احتمال ابتلا به سرطان پانکراس درافراد دیابتی که از داروی متفورمین (این دارو در کاهش مقاومت بدن به انسولین نقش دارد)استفاده می کنند درمقایسه با افرادیکه این دارو را مصرف نمی کنند ۶۲ %  کمتر است.اما احتمال ابتلا به سرطان پانکراس در میان افراد دیابتی که انسولین یا داروهای کمک کننده به تولید انسولین دریافت می کنند، بطور چشمگیری افزایش می یابد.

نتایج این تحقیق در مجلۀ the Journal of Gastroenterology به چاپ رسیده است.

داروهای کمک کننده به تولید انسولین مانند سولفونیل اوره ها وگلیندین ها می توانند سبب تحریک پانکراس به ترشح بیشتر انسولین و بالا بردن میزان انسولین درخون شوند به این داروها Insulin secretagogues می گویند مصرف این نوع داروها و همچنین انسولین می تواند خطر ابتلا به سرطان پانکراس را تا۵۵/ ۲ برابر نسبت به کسانی که این داروها را دریافت نمی کنند افزایش دهد. انسولین به عنوان یک عامل افزایش رشد سلولی است و بنظر می رسد از همین طریق بر القاء سرطان نقش داشته باشد.

 تحقیقات بیشتری بروی سایر داروها یی که سبب افزایش حساسیت به انسولین می گردند و در گروه thiazolidinediones طبقه بندی میشوند، در حال انجام است.

بر اساس تحقیق اخیر متفورمین به عنوان عامل پیشگیرندۀ شیمیایی(agent  chemopreventive ) از بروز سرطان پانکراس جلوگیری می کند.

انجمن دیابت امریکا مصرف متفورمین را توصیه می کند زیرا این دارو سبب کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی نیز می شود.

 

منبع:          www.diabetes.org